Valurautaiset viemäriputket ruostuvat ja tukkeutuvat iän mukana

Kestävätkö vanhat viemäriputket puhdistamisen?

Usein kuulee väitettävän, että jonkun kohteen viemäriputket ovat niin huonossa kunnossa, että ne eivät kestä mekaanista puhdistamista. Onneksi tämä väite ei pidä paikkaansa!

Taustaa

Sukitus alkoi kymmenisen vuotta sitten siirtyä kunnalliselta puolelta isoista putkista pienempiin putkikokoihin kiinteistöjen sisälle. Sisäpuolisista saneerausmenetelmistä pinnoittamista oli toki jo tuolloin käytetty asuntojen sisällä. Tuolloin putkien puhdistamiseen käytettiin ainoastaan perinteisiä ketjurasseja, joissa ketjuun hitsatut kovapalaterät hoitavat mekaanisen puhdistustyön. Menetelmänä se on hyvin tehokas ja nopea tapa puhdistaa putki liasta, ruosteesta ja rasvasta. Haittapuoli on se, että mikäli vanhan putken seinämäpaksuus on todella ohut ja/tai putkessa on pistemäisiä syöpymäkohtia, saattaa vanha putki mennä puhki. Tämäkään ei tosin ole kovin yleistä oman kokemukseni pohjalta.

Valurautaputket

Nykypäivänä ketjurassien sijaan käytetään myös ympyränmuotoisia rassausketjuja, ns. sykloniketjuja. Nämä ketjut puhdistavat putken sisäpinnan huomattavasti hellävaraisemmin kuin perinteiset ketjurassit, koska sykloniketjun iskevä vaikutus putken pintaan on paljon perinteisiä rasseja pienempi. Lisäksi markkinoilla on putkien puhdistustyökaluja, joissa ei käytetä laisinkaan vanhan mallisia ketjuja. Näissä työkaluissa puhdistava vaikutus syntyy lukuisten pienten jousikuormitteisten “vasaroiden” iskujen puhdistaessa putken sisäpinnan. Esimerkkinä Picote Solutions:n kehittämä työkalu nimeltään Spider, lisätietoja: http://www.picotesolutions.com/smart-spider

Muoviputket

Vanhoja muoviputkia ei luonnollisesti rassata puhtaiksi, muovi kun ei ruostu ja toisaalta muoviputki ei edes kestäisi rassausta ketjurassilla. Putkien sisäpinnalla oleva lika ja rasva puhdistetaan pyörivillä pehmeillä harjoilla käyttäen vettä apuna. Vanha 60- ja 70-luvun muoviputki ajan myötä ns. lasittuu, eli se muuttuu hyvin hauraaksi ja rikkuu pienestäkin mekaanisesta iskusta. Tästä syystä puhdistus on tehtävä mahdollisimman hellävaraisesti.

Betoniputket

Betoniputkia on käytetty pääasiassa tonttiviemäreissä ja joissain vanhemmissa taloissa myös pohjaviemärin runkolinja saattaa olla siitä tehty. Betoniputkien puhdistamisen riittää usein pelkkä kovalla paineella tehty painehuuhtelu. Mikäli putken sisään on kasvanut puiden juuria, poistetaan ne painehuuhteluauton ns. juurileikkurilla.

Yhteenveto

Kokonaisuutena vanhat viemäriputket materiaalista riippumatta kestävät sukitusta edeltävän puhdistuksen moitteettomasti. Urakointiurani aikana vastaani tuli vain yksi kohde, jossa putkien sisäpuolinen puhdistus ei onnistunut. Tuossa kohteessa vanhan putken seinämäpaksuus oli osin erittäin ohut. Tämä tapaus tosin osui kohdalle vuonna 2010, jolloin mentiin vielä vanhoilla rassausmenetelmillä. Nykypäivän työkaluilla tuokin kohde olisi saatu sukitettua ilman suurempia ongelmia.

Eli huoli vanhojen viemäriputkien kestävyydestä on turha, kyllä ne kestävät !