Hybriremontissa asukkaan ei tarvitse muuttaa pois kotoaan

Asumishaitta minimissään sukitusremontissa

Sukittamalla tehtävien putkiremonttien yksi isoista eduista on asumishaitan pienuus. Koko työ alusta loppuun kestää kerrostalossa yhdestä maksimissaan kolmeen viikkoon asuntoa kohden, riippuu hieman talon koosta ja viemäreiden reitityksestä. Tänä aikana viemärit ovat käyttökiellossa, ellei asunnossa ole kahta viemäreiden pystylinjaa. Tällöin saneerataan ensin toinen pystylinja ja sen perään toinen, jolloin asunnossa toimii yksi viemäripiste koko urakan ajan. Tämä minimoi asumishaittaa edelleen.

Talon alla olevien pohjaviemäreiden saneeraamisen ajaksi urakoitsija rakentaa talon kellariin viemäreiden ohipumppausjärjestelmän, minkä ansiosta asuntojen viemärit toimivat tämän ajan normaalisti.

Vesiputkille ei sukitusurakassa tehdä mitään, eli vesi tulee hanoista normaalisti koko ajan. Urakan aikana veden kulutus vähenee normaaliin verrattuna, mikä joskus johtaa siihen, että veteen tulee pientä maku- tai hajuhaittaa. Tämä poistuu nopeasti urakan päätyttyä, kun veden käyttö palautuu normaaliksi. Toisaalta tämä on vinkki siitä, että vesiputkien saneeeraus kannattaa ottaa suunnittelun alle.

Kun asunnon WC on käyttökiellossa, tuodaan asuntoon siisti ja hajuton kuivakäymälä asukkaiden käyttöön. Tällöin eläminen helpottuu huomattavasti, kun ei tarvitse lähteä joko taloyhtiön kellariin tai pihalla olevaan sosiaalikonttiin asioille. Urakoitsija myös huolehtii kuivakäymälän tyhjennyksistä.

Kerrostalossa asuntojen viemäreiden kunnostuksen aikana kaikki kellaritilojen viemärit ovat käytössä. Eli kellarin pesula, WC, saunatilat jne. toimivat normaalisti. Usein normaalit saunavuorot perutaan sukitusurakan ajaksi ja suihkutilat pyhitetään niiden asukkaiden käyttöön, joiden asunnoissa on remontti menossa.

Asunnoissa siis voi asua loistavasti sukitusurakan aikana, vaikka työ luonnollisesti aiheuttaa pientä haittaa asumiselle. Toisaalta verrattuna perinteisen remontin aiheuttamaan haittaan, on sukittaminen todella kevyt remontti. Perinteiden remontin alta on käytännössä pakko muuttaa pois kotoa 6-9 viikoksi, mikä edelleen lisää perinteisen remontin kustannuksia ja asumishaittaa.