Sukitus, usein kysyttyä kysymyksiä

Viemäreiden sukitus yleistyy koko ajan ja sitä kautta tietoisuus aiheesta kasvaa. Silti asioita on ihmisillä vielä osin hämärän peitossa, ja toisaalta kentällä liikkuu sukituksesta myös osin väärää tietoa. Kokosin tähän blogikirjoitukseen vastauksia meiltä usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä on viemärin sukitus?

Sukituksessa vanha viemäri puhdistetaan sisäpuolelta ja sen sisään asennetaan paineilman avulla epoksihartsilla kyllästetty polyesteristä valmistettu sukka. Näin vanhan putken sisään muodostuu uusi itsekantava, saumaton, kestävä ja pitkäikäinen uusi putki. Sukitettu putki vastaa ominaisuuksiltaan uutta muoviputkea ja sillä on sertifioitua käyttöikää 30-50 vuotta. Sukitus voidaan tehdä muovi- valurauta- tai betoniputkeen, vanha putki toimii muottina uudelle putkelle.

Kauanko sukitus kestää?

Kerrostalossa sukitus kestää yhtä asuntoa kohden 1-3 viikkoa. Aika riippuu siitä, kuinka monta kerrosta talossa on ja siitä, kuinka monta viemäripistettä asunnoissa on. Mikäli asunnon viemärit yhtyvät kahteen pystylinjaan, eli esimerkiksi keittiö omaan ja kylpyhuone omaansa, saneerataan nämä pystylinjat peräkkäin. Tällöin asunnossa toimii koko sukitusurakan ajan joku viemäripisteistä. Rivitaloissa sukituksen kesto on 2-4 viikkoa asuntoa kohden.

Voiko asunnossa asua sukituksen aikana?

Kyllä voi, ja useimmat asukkaat näin tekevätkin. Asunnoissa vesi tulee koko ajan hanoista normaalisti, toki viemäripisteet ovat käyttökiellossa urakan ajan. Joissain tapauksissa pystytään joku viemäripiste pitämään koko urakan ajan käytössä. Asuntoihin tuodaan siisti ja hajuton kuivakäymälä siksi aikaa, kun asunnon oma WC on käyttökiellossa. Mikäli taloyhtiön kellarissa on saunatilat, ovat nämä niiden asukkaiden käytössä, joiden asunnoissa sukitus on menossa. Sukitusurakassa asuntojen rakenteita ei avata (lattiat, seinät), eli asunnot pysyvät siisteinä eikä minkäänlaisia pölysuojauksia tarvitse rakentaa. Sukitusurakka on kokonaisuutena nopea ja siisti homma.

Voiko muoviviemärin sukittaa?

Kyllä voi. Muoviviemärit otettiin käyttöön 60-luvun lopulla ja niitä on sukitettu jo viitisentoista vuotta. Vanhat muoviputket haurastuvat, nekään eivät ole ikuisia.

Kestävätkö putket sukituksen?

Kyllä kestävät. Vanhat valurautaputket rassataan puhtaiksi varovaisesti erikoistyökaluilla, ja puhdistusvaiheessa käytetään lisäksi apuna alipaineistusta. Tällöin putkissa mahdollisesti olevat reiät eivät aiheuta vahinkoja työn aikana. Joskus asunnon vaakahajotuksen putkesta saattaa olla pätkä ruostunut kokonaan pois, mutta tämäkään ei estä sukittamista. Muoviputket puhdistetaan harjaamalla ja niiden kanssa työskennellään varovasti, jottei hauras putki hajoa työn aikana.

Kannattaako viemärin sukitus?

Ehdottomasti kannattaa! Viemäreiden sukitus on nopea, asukasystävällinen, teknisesti pitkäikäinen ja edullinen tapa saneerata vanhat putket. Sukituksen avulla putkiremontti voidaan jakaa osiin ja siten kustannukset saadaan jaettua pidemmälle aikajaksolle.

Mitä maksaa viemärin sukitus?

Kerrostaloissa sukitus maksaa 70-120 e/m2 talotyypistä riippuen. Sukitusurakoissa lisätyöt ovat pieniä, pääsääntöisesti ollaan alle 5 % lukemissa.