Hox Hox osakkeen omistajat!

Asuminen asunto-osakeyhtiössä on helppoa. Ostat kivan pintaremontoidun kämpän hyvään hintaan ja ajattelet, että tämä on helppoa ja halpaa kuin se kuuluisa saippua. Maksat lainanlyhennyksen, vesi- ja sähkömaksun ja yhtiövastikkeen – helppo budjetoida kuukausittaiset menot. Se kirottu taloyhtiön hallitus, johon en itse millään ehdi/jaksa liittyä hoitaa loput (mutta tykkään kyllä kritisoida päätöksiä).

Se voikin olla helppoa, jos on ollut tarkkana ja ottanut selvää taloyhtiöön tehtyjä ja tulevia remontteja. Poikkeuksellisen halpa myyntihinta voi usein viitata siihen, että jokin arvokas remontti on tulossa taloyhtiöön ja remontin kustannusarvion vuoksi osake halutaan myydä. Osakkeen arvo nimittäin harvoin, jos koskaan nousee suhteessa tehtyyn remonttiin.

Olen itse aikoinaan vielä yrittäjänä toimiessa, joutunut todistamaan tapausta, kun ihan iltapäivälehdissä ollut taloyhtiö vihdoin ja viimein remonttilainan saaneena teetti ns. perinteisen putkiremontin, jossa hyödynnettiin sukitusmenetelmää hyvin vähän. Peruskaksion hinta paikkakunnalla oli noin 50 000€ ja he teetättivät taloyhtiössä saneerauksen, joka maksoi saman 50 000€/asukas. Eli remontin jälkeen oltiin tilanteessa, jossa pahimmassa tapauksessa juuri ensiasunnon ostaja joutuikin maksamaan tuplat siitä mitä oli hädin tuskin saanut lainaa. Kestämätön tilanne.

Omalla aktiivisuudella kaikki voivat vaikuttaa taloyhtiön asioihin. Hallitukseen voi pyrkiä kuka tahansa ja yhtiökokouksiin olet automaattisesti äänivaltuutettu. Älkää tehkö päätöksiä pelkästään yhdestä näkökulmasta, vaan antakaa myös mahdollisuus muihin ratkaisuihin!

Riippuen taloyhtiöstä ja korjaustarpeista, nykyään on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja. Sen ei aina tarvitse tarkoittaa, että rakenteet pitää ”dynamiitin” lailla räjäyttää atomeiksi. Putkiremonttien hybridimallit, joissa käytetään esim. sukitusta ja käyttövesien uusimista yhdessä, ovat yksi esimerkki tästä. Kustannustehokas ja järkevä ratkaisu, jos halutaan tehdä tarpeelliset asiat fiksusti ja halvemmalla. Sukituksen kustannus kerrostalossa liikkuu 80-150 e/m2 välillä ja vesiputkien uusimisen välillä 100-150 e/m2. Lisäksi hybridiremontin alta ei tarvitse muuttaa pois kalliseen sijaisasuntoon, mikä helpottaa elämää suuresti. Asiasta löytyy enemmän tietoa meidän aikaisemmassa blogissa.

Käyttäydy kuin osakas, ei niin kuin vuokralainen! Sinä voit vaikuttaa asioihin ja lompakon sisältöön.