Sukituksen hintataso koronavuoden jälkeen

Vuosi 2020 oli covid-viruksen takia monella tavalla poikkeuksellinen. Rakennusmaailmaan se aiheutti pienen taantuman, joskin sukituspuolella monttu oli varsin pieni. Viime vuonna rakennuspuolella vauhti on ollut kovaa, monet aloittamista odotelleet hankkeet on polkaistu käyntiin ja uusia suunnitel-laan kovaan tahtiin. Tämä on näkynyt voimakkaana hintojen nousuna ja pulana tiettyjen alojen tekijöis-tä, esim. laattamiehistä on kova kysyntä. Myös suunnittelupuolella on tällä hetkellä valtavasti töitä ja suunnittelutoimistoilla on tilauskirjat täynnä pitkälle tulevaisuuteen. Tähän kun laitetaan päälle vielä kansainvälinen tavarapula osan rakennusmateriaalien osalta sekä kuljetusongelmat, on soppa valmis. Kaikki tämä valitettavasti näkyy tilaajan lompakossa sekä toimitusaikojen pituutena.

Kuten aikaisemmassa vastaavassa blogissa jo totesimme, viimeisen viiden vuoden aikana sukitusalan urakoitsijat ovat hioneet toimintatapojaan entistä tehokkaammiksi, ottaneet käyttöön uusia työtä no-peuttavia tehokkaita työkaluja ja mikä oleellisinta, henkilökunta on saanut rutkasti lisää kokemusta alasta. Viime vuoden aikana monessa firmassa toiminnan tehokkuutta hiottiin edelleen, mikä näkyy urakkahinnoissa tilaajan etuna. Lisäksi monessa yrityksessä liikevaihdon maltillisella kasvattamisella saatiin aikaisempaa enemmän tehokkuutta toimintaan.

Kokonaisuutena sukituspuolella ei tänä vuonna ole nähty rakennusalalla yleisesti vallitsevaa hintojen voimakasta nousua. Urakkahinnat ovat aavistuksen nousseet mutta hyvin maltillisesti, tämä johtuu pää-osin materiaalien (sukka ja epoksi) hintojen noususta.

Seuraavassa on hintaesimerkkejä valmistuneista sukituskohteistamme:

  • Kerrostalokohde Helsingissä Punavuoressa, 14 asuntoa + 6 liiketilaa, kaikkien jätevesiviemärei-den sukitus, urakan neliöhinta kaikkine lisätöineen 99 euroa/asuinneliö
  • Kerrostalokohde Espoossa Kivenlahdessa, 28 asuntoa, kaikkien jäte- ja sadevesiviemäreiden su-kitus, urakan hinta kaikkine lisätöineen 4860 euroa/asunto
  • Rivitalokohde Helsingissä Pakilassa, 4 asuntoa, kaikkien jätevesiviemäreiden sukitus, urakan hinta kaikkine lisätöineen 7900 euroa/asunto
  • Kohde Helsingissä Kulosaaressa, 3 asuntoa (yksi paritalo, yksi erillistalo), kaikkien jäte- ja sade-vesiviemäreiden sukitus, urakan hinta kaikkine lisätöineen 19 400 euroa/asunto (eli 222 eu-roa/asuinneliö)

Kuten yllä olevista hintaesimerkeistäkin selviää, vaihtelee sukituksen hinta paljon kohteittain. Siksi on tärkeätä olla yhteydessä alan asiantuntijaan hyvissä ajoin, jotta sukituksen budjettihinta saadaan tarkas-ti määritettyä hankesuunnitteluvaiheessa. Pelkillä neliöhinnoilla tai asuntokohtaisilla hinnoilla lasket-taessa arvio voi mennä pahasti pieleen.

Viemärisukitus ei yksinään luonnollisesti ole se kuuluisa putkiremontti mutta siihen yhdistettynä vesi-putkien ja sähköjen uusiminen pintavetona koteloihin, niin kaikki yhteensä saadaan tehtyä hintaan 350 – 450 e/m2. Ja tähän päälle, jos korjataan huonokuntoiset kylpyhuoneet (n. 15 000 e/kpl) niin putkiremontti saadaan tehtyä erittäin kilpailukykyiseen hintaan ja asumishaitta pysyy minimissään.