Koska sukitus?

Viemäriremontti tulee vastaan kaikissa taloissa joskus, valitettavasti. Vanhat valurautaiset viemäriputket kestävät noin 30 – 50 vuotta, kunnes niihin alkaa tulemaan joko pistemäisiä reikiä tai putki ruostuu pois laajemmalta alueelta. Tällöin ollaan jo pikkuisen myöhässsä putkiremontin kanssa, koska putki on jo melko huonossa kunnossa. Onneksi nykytekniikalla hyvin huonokuntoisetkin putket saadaan puhdistettua ja siten sukitettua. Aikanaan oli käytössä vain perinteiset ketjurassit, jotka eivät olleet kovinkaan hellävaraisia putkille. Nykyajan uudet rassit & muut putkien puhdistuslaitteet takaavat hyvän puhdistustuloksen hellävaraisesti.

60-luvun lopulla käyttöön tullut muovinen viemäriputki on myös saneeerausiässä. Tässä vanhassa putkessa ilmenee ns. lasittumista, eli putki muuttuu kovaksi ja hauraaksi eikä kestä mekaanista rasitusta. Tämän putken ongelmana oli myös huono lämmönkestävyys. 70-luvulla alkoivat astianpesukoneet yleistyä asunnoissa ja tällöin huomattiin, että muoviputki ei kestänyt kuumuutta. Varsinkin haaraosat eivät kestäneet kuumaa vettä vaan muuttuvat muotoaan ja täten aiheuttuvat putkistossa vuotoja. Kolmas riskielementti ovat putkiliitosten kumitiivisteeet, kumi ikääntyessäään haurastuu ja muuttuu kovaksi, jolloin se ei enää tiiivistä liitoksia kunnolla. Lisäksi alkuajan liitososat oli huonosti suunniteltu, niissä on ilmennyt vaurioitumisia. Vuonna 1974 tuli markkinoille ns. HT-putki, joka kestää paremmin lämpökuormaa ja sen liitososat oli suunniteltu paremmin. Myös lasittuminen saatiin tällä putkella kuntoon, joskin ei HT-putkikaan kestä kuin max. 50 vuotta.

Pihan tonttilinjoissa ja runkoviemäreisssä on käytetty paljon betoniputkea, yleisimmät koot kiinteistöjen tonteilla ovat D150 ja d2225 mm. Myös näille putkille luvataan max. 50 vuotta käytttöikää. Vanhetessaan betoni alkaa murentumaan ja esim. puiden juuret löytävät tiensä putkien sisälle. Sukittamalla myös betoniset putket saadaan ilman kaivamista kunnostettua nopeasti ja edullisesti.

Usein unohtuva elementti ovat viemäreiden tarkastuskaivot pihalla. Ne on tehty betonirenkaista ja niille luvataan käyttöikää 40 – 50 vuotta. Vanhat kaivot voidaan saneerata betonoimalla, jolloin ne saavat uuden elämän ja toiset 50 vuotta käyttöikää.

Kuntotutkimus on yksi tapa selvittää putkiston kuntoa. Tutkimus tosin kattaa melko pienen osan talon putkista, eli sen luotettavuus ei ole täydellinen. Sen avulla saadaan kuitenkin jonkinlainen kuva putkiston kunnosta. Oleellista olisi tutkimuksen yhteydessä saada muutama testipätkä alkuperäistä putkea tutkittavaksi, usein tämä on kellaritiloissa mahdollista. Näin koepalojen sisäpintaa ja seinämäpaksuutta voidaan verrata asuntohajotuksesta ja pohjaviemäreistä otettuihin videokuvauksiin.