Sukituksen hintataso, tonttiviemärin sukitus, viemärisukitus, tonttiviemäri

Sukituksen hintataso

Kun aloitin työskentelyn viemäreiden sukituksen parissa vuonna 2008, oli maailma melko toisenlainen kuin nykyään. Tuolloin pystyttiin sukittamaan kiinteistöissä vain pohjaviemäreiden isot runkolinjat. Seuraavien vuosien aikana tekniikka kehittyi ja alettiin sukittamaan jo viemäreiden pystylinjat ja lopulta 2010-luvun alussa myös koko kerroshajotus. Kehitys alalla on ollut huimaa, mikä on näkynyt työnkuvan laajentumisessa, työn tuottavuudessa ja sitä kautta myös urakkahinnoissa.

Viimeisen viiden vuoden aikana urakoitsijat ovat hioneet toimintatapojaan entistä tehokkaammiksi, ottaneet käyttöön uusia työtä nopeuttavia tehokkaita työkaluja ja mikä oleellisinta, henkilökunta on saanut rutkasti lisää kokemusta alasta. Henkilökunta viihtyy hyvin sukitusalalla ja sitä kautta monessa yrityksessä on jo kymmenen vuoden kokemuksen omaavia asentajia. Tämä jos mikä näkyy kentällä.

Tällä hetkellä voi rinta rottingilla sanoa, että Suomi on sukitusalalla osaamisessa maailman ykkönen! Kovin monesta alasta ei samaa voi sanoa.

Kaikki tämä sataa niin sanotusti tilaajaan laariin urakkahintojen muodossa. Tänä päivänä elementtirakenteisen kerrostalon sukituksen hinta pääkaupunkiseudulla sisältäen suunnittelun, valvonnan ja itse sukituksen on 100 e/m2 paikkeilla, usein jopa alle. Tuohon hintaan sisältyy talon kaikkien viemäriputkien sukittaminen ja lattiakaivojen saneeraaminen inserteillä. Hintaan mahtuu vielä huonokuntoisten hajulukkojen uusiminen ja jäätymissuojat katolle tuuletusputkien päihin. Eli täydellinen paketti.

Mentäessä Helsingin kantakaupungin vanhoihin taloihin neliöhinta nousee, koska noiden talojen viemäreissä on enemmän haastetta tekijöille. Mutta näissäkin kohteissa pysytään aina alle 200 e/m2 hinnoissa, usein lähellä 150 e/m2.

Viemärisukitus ei yksinään luonnollisesti ole se kuuluisa putkiremontti mutta siihen yhdistettynä vesiputkien ja sähköjen uusiminen pintavetona koteloihin, niin kaikki yhteensä saadaan tehtyä hintaan 350 – 450 e/m2. Ja tähän päälle, jos korjataan huonokuntoiset kylpyhuoneet (n. 15 000 e/kpl) niin putkiremontti saadaan tehtyä erittäin kilpailukykyiseen hintaan ja asumishaitta pysyy minimissään.