Sukitus säästää kylpyhuoneen purkamiselta

Sukitus ja kylpyhuoneremontit

Sukituksesta liikkuu kentällä monenlaisia tarinoita ja “totuuksia”, valitettavasti osa niistä ei pidä laisinkaan paikkaansa. Useimmiten olen kuullut väitteen, että mikäli taloyhtiössä yli puolet kylpyhuoneista pitää saneerata, ei sukitus tällöin ole vaihtoehto vaan on tehtävä ns. perinteinen remontti. Tämä väite ei pidä paikkaansa, sukitus ja kylpyhuoneremontit voidaan vaivatta tehdä yhdessä ja lopputulos on mitä parhain.

Perinteisessä remontissa vesi- ja viemäriputket sekä sähköjohdot uusitaan niiden nykyisille paikoille talon rakenteisiin sekä useimmiten saneerataan kaikki kylpyhuoneet. Lisäksi tilanteesta riippuen uusitaan antennikaapeloinnit, korjataan taloyhtiön saunatilat jne. Eli tavoitteena on korjata kaikki kerralla kuntoon. Perinteisen remontin tilalle on viime vuosina tullut voimakkaasti ns. hybridiremontti. Siinä viemärit sukitetaan, vesiputket & sähköt tehdään pintavetona koteloihin uusille reiteille ja kylpyhuoneet saneerataan tilanteen mukaan. Joissain taloissa uudistetaan kaikki kylpyhuoneet aivan hiljattain remontoituja lukuun ottamatta ja toisissa yhtiöissä asukkaat voivat itse päättää, haluavatko uudistaa kylpyhuoneensa. Eli menetelmä on hyvin joustava ja se sopeutuu mutkattomasti kunkin taloyhtiön tilanteeseen. Hybridiremontissa eri kokonaisuuksia voidaan joustavasti tehdä joko samalla kertaa tai ajoittaa niitä suunnitellusti pidemmälle ajanjaksolle.

Hybridiremontissa saavutetaan huomattava ajallinen sekä rahallinen säästö perinteiseen remonttiin verrattuna mutta silti lopputulos on yhtenevä:

  • Samat vesiputket ja sähköjohdot tulevat asuntoihin, ainoastaan reititys on eri
  • Sukittamalla saneeratut viemäriputket kestävät tutkitusti 50 vuotta, eli saman kuin uusi muoviputkikin. Sukitettu putki vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan uutta muoviputkea
  • Kylpyhuoneet saneerataan aivan samalla tavalla kummassakin remonttitavassa

Säästö syntyy työn määrässä, eli palkkakustannuksissa. Hybridiremontissa talon vanhoja rakenteita ei turhaan rikota, mikä säästää huomattavasti aikaa ja rahaa. Viemäriputkien sukittaminen on nopeampaa kuin vanhojen putkien purkaminen ja uudelleen rakentaminen. Myös suunnittelu- ja valvontakustannukset ovat hybridiremontissa pienemmät perinteiseen remonttiin verrattuna. Ja lisätään päälle vielä hybridiremontin huomattavasti pienemmät asumishaitat, niin paketti on valmis.

Eli hybridiremontissa tilaaja valitsee kahdesta teknisesti vastaavasta vaihtoehdosta ja oikein valitsemalla säästää sekä asumishaitassa että kustannuksissa!

Sukitusurakassa tänä päivänä lattiakaivot saneerataan useimmiten erillisen insertin avulla, pinnoittamisesta ollaan pikku hiljaa luopumassa vaikka huolellisesti tehtynä sekin on oivallinen saneeraustapa. Menetelmässä vanhaan lattiakaivon sisään asennetaan muovinen insertti, joka vastaa ominaisuuksiltaan uutta muovikaivoa. Kylpyhuoneen saneerauksen yhteydessä tähän inserttiin liitetään erillinen liitoskappale, johon voidaan edelleen liittää tehdasvalmisteinen koroterengas. Kylpyhuoneremontin yhteydessähän lattiapinta nousee, koska lattiaan asennetaan lattialämmitys ja esim. pesukoneen poistoputki. Näin toimien vesieristyksen ongelmallisin kohta eli lattiakaivon ympäristö saadaan luotettavasti tiiviiksi.

Jos kylpyhuoneremontissa halutaan siirtää lattiakaivon paikkaa, ei sekään sukituksen yhteydessä ole ongelma. Sukitettu lattiakaivon haara voidaan helposti katkaista ja siihen liittää muoviputkella uusi lattiakaivo.

HYBRIDIREMONTIN KUSTANNUKSIA KERROSTALOSSA

  • viemäreiden sukitus noin 100 e/m2
  • vesiputkien uusimisen noin 150 e/m2
  • sähköjen uusinta noin 100 e/m2
  • kylpyhuoneiden saneeraus noin 200 e/m2